Rond Internationale Vrouwendag 2020 organiseerden we onder de titel about A woman – girlhood een expositie in Rotterdam Art Space met het werk van acht vrouwelijke kunstenaars. about A woman bood in deze expositie een reflectie op het meisje vanuit verschillende perspectieven en in verschillende disciplines.

Binnen de context van de expositie gingen de kunstenaars in gesprek met gasten, gastsprekers en het publiek over de positie van de vrouwelijke kunstenaar in het huidige kunstenveld.

Deelnemende kunstenaars waren: Debbie Voerman, Guda Koster, Ingrid van der Hoeven, Maritsa van Luttikhuizen, Astrid Moors, Hinke Schreuders, Rolina Nell, Netty van Osch.

Gastsprekers waren: Trudi van Zadelhoff; gastcurator Stedelijk Museum Schiedam en Marja van Putten; beeldend kunstenaar.

De expositie is helaas voortijdig beeïndigd vanwege COVID19.

This page in English

flyer

 

about A woman - girlhood

artspace

Schietbaanstraat 12, 3014 ZX Rotterdam

 

Een registratie van de expositie zie je in dit filmpje.
Bekijk het werk en luister naar wat een meisje vertelt over de werken in de tentoonstelling.

 


Deelnemende kunstenaars:

Astrid Moors

In haar schilderijen verbeeldt Astrid Moors vaak mensen in situaties, in groepen of alleen, passief ondergedompeld in hun bezigheid. De individuen dragen een hedendaagse vorm van eenzaamheid over. Ze zijn geschilderd in een geabstraheerde herkenbare omgeving. Een tussenmoment, alsof de tijd even stil staat.
https://astridmoors.nl

Debbie Voerman

Debbie Voerman schildert portretten. Haar werk is ruw, rauw, zonder opsmuk, fanatiek, gedreven, spontaan, krachtig, spattend, druipend, ongepolijst, groot (zelfs in het klein) uitvergroot, geposeerd, grote vlakken, harde kleuren, contrastrijk, niet opgepoetst, kijkt je aan en blijft je achtervolgen. Debbie heeft speciaal voor deze expositie nieuw werk gemaakt. 
https://debbievoerman.nl

Guda Koster

De sculpturen van Guda Koster kenmerken zich door het gebruik van het menselijk lichaam, kleding, stoffen en patronen. Het werk ziet er strak en ernstig uit maar het heeft ook iets humoristisch. Het werk van Guda begeeft zich tussen het gebied van mode, beeldhouwkunst, fotografie en performance. 
https://gudakoster.nl

Hinke Schreuders

Hinke Schreuders maakt sinds 2002 met naald en draad kleine schilderijen of tekeningen op doek. Voor deze borduurwerken maakt ze gebruik van zowel geleende beelden als persoonlijk fotomateriaal. Daarmee verkent ze het spanningsveld tussen vrouwelijke rolmodellen, seksualiteit en pornografie. 
http://www.sudsandsoda.com

Ingrid van der Hoeven

Ingrid van der Hoeven maakt sculpturen: bustes, torso's en staande vrouwelijke figuren. In hun houding zijn de vrouwbeelden zowel uitdagend als alert maar ook bedachtzaam. Ingrid vindt beeldmateriaal voor haar sculpturen in Aziatische modebladen en kalenders en in het straatbeeld in Rotterdam. 
http://ingridvanderhoeven.nl

Maritsa van Luttikhuizen

Maritsa van Luttikhuizen werkt sinds een jaar voornamelijk aan tekeningen. Met potlood en papier onderzoekt zij lichaam, emotie, mentale gesteldheid. Kwetsbaarheid versus potentie. De soms vervreemdende beelden lijken een innerlijk statement te tonen die de kijker uitnodigt tot eigen reflectie. 
http://www.maritsa.nl

Netty van Osch

De sculpturen van Netty van Osch zijn onderdeel van een `Universele Autobiografie`. Ze zijn opgebouwd rond door haar zelf gekozen stijlfiguren PO en Kuna. PO (pion) staat voor het gemeenschappelijke, het is een wezen dat wil samenwerken. Kuna (koning) staat voor het individu, het is een monarch. 
http://www.nettyvanosch.nl

Rolina Nell

Rolina Nell haar schilderijen en tekeningen ontstaan door waarneming en interactie met de omgeving en het dagelijks leven. Ze is gefascineerd door universele houdingen en poses van vrouwen en meisjes, die subtiel en cultuurgebonden toch een persoonlijkheid prijsgeven. In haar werk blijft de identiteit mysterieus en het verleden voelbaar. 
https://rolinanell.nl

Rondetafelgesprekken

De rondetafelgesprekken hebben plaatsgevonden op Internationale Vrouwendag, zondag 8 maart, de gesprekken van zaterdag 14, 21 en zondag 22 maart vinden in het najaar alsnog plaats. Rond de tafel zitten steeds deelnemende kunstenaars, een gespreksleider, genodigde gasten en een gastspreker. De rondetafelgesprekken zijn vrij toegankelijk.
De expositie was tijdens de rondetafelgesprekken ook gewoon te bezichtigen.

Gastsprekers

Zondag 8 maart Marja van Putten (beeldend kunstenaar) en Trudi van Zadelhoff (curator),

De geplande rondetafelgesprekken van zaterdag 14 maart: Carla Hendriks (kunsthistoricus en docent Rotterdamse Volksuniversiteit), zaterdag 21 maart Pauline Salet (onderzoek mama cash/artikel volkskrant, master genderwetenschappen), zondag 22 maart Sanne van Driel (fille-soof) zijn helaas niet door gegaan vanwege de coronamaatregelen.
Deze zullen tijdens de expositie in NIFFO galerie, 1 t/m 29 november plaatsvinden. 

Locatie, data en tijden:

Expositie
Zaterdag 7 maart tot en met zondag 22 maart 2020.
Art Space Rotterdam, Schietbaanstraat 12, 3014 ZX Rotterdam.

Openingstijden
Vrijdag t/m zondag van 12:00-18:00 uur (zondag 15 maart gesloten).
Zaterdag 7 maart 12:00-18:00 uur en 19:00-01:00 uur Museumnacht 010.

Opening
Zaterdag 7 maart 19:00 uur.
Performance 20.00 uur door Ieke Trinks 
ieketrinks.nl
Performance 21.30 en 22.00 uur door Lydia Petzoldt

Rondetafelgesprekken
Zondag 8 maart 15:00-17:00 uur Internationale Vrouwendag.
met een gesprek tussen Marja van Putten (beeldend kunstenaar) en Trudi van Zadelhoff (gastcurator Stedelijk Museum Schiedam).
marjavanputten.nl / trudivanzadelhoff.nl

( Zaterdag 14 maart 15:00-17:00 uur: UITGESTELD TOT HET NAJAAR
Carla Hendriks (kunsthistoricus en docent aan de Rotterdamse volksuniversiteit).
https://www.linkedin.com/in/carla-hendriks-1a053a13/

Zaterdag 21 maart 15:00-17:00 uur: UITGESTELD TOT HET NAJAAR
Pauline Salet (onderzoek mama cash/artikel volkskrant, master genderwetenschappen).
https://www.linkedin.com/in/pauline-salet/

Zondag 22 maart 15:00-17:00 uur: UITGESTELD TOT HET NAJAAR
Sanne van Driel (fille-soof & onderzoeker).
https://www.linkedin.com/in/sanne-van-driel-19432240/?originalSubdomain=nl

Finissage
Zondag 22 maart 15:00-18:00 uur. )
 

Facebook evenement: https://www.facebook.com/events/598591297375909/

 

met dank aan:

artspace

cbk

 id11

PBC