Een woord van Petra Boonsta

Goedemiddag! Van harte welkom bij XPO en de opening van de expositie about A woman. Mijn naam is Petra Boonstra, ik ben curator beeldende kunst bij Concordia en zeer vereerd deze expo te mogen openen. About a woman is een vereniging van vier kunstenaressen, die sinds 2013 samenwerken aan verschillende projecten, en exposeren met gastkunstenaars. Deze kunstenaars stel ik graag aan u voor: Astrid Moors, Debbie Voerman, Maritsa van Luttikhuizen, Rolina Nell, en dit maal als gast Ludmilla van der Spoel.

De projecten van deze groep kunstenaressen refereren aan de vrouwelijke identiteit, net als de naam van de groep natuurlijk al doet vermoeden; about A woman maakt exposities met als titel girlhood, sisterhood en nu, witte wieven. Het vrouw zijn is aanleiding, onderwerp en het grote belang. Ik vind dat bijzonder interessant. Ikzelf ben vrouw, en sinds een jaar ongeveer, me veel meer en intenser bewust van wat dat betekent, en van hoe we dat als maatschappij invullen, hoe ik dat zelf mág invullen. Ik ben me meer bewust van de verschillende manieren waarop het wordt gezien, wordt ervaren. Hoe ontzettend mooi en dankbaar het kan zijn voor de 1 en hoe ongelooflijk en oprecht moeilijk en pijnlijk voor de ander.

Wat dan is de vrouw. Een vanzelfsprekendheid of een confrontatie, iets dat je voor lief neemt, waar je je voor uitspreekt, of een onbereikbaar iets en onbegrepen gevoel.

Dus, about A woman. Mooi dat deze expositie er is en dat jullie hier allemaal zijn, niet alleen om de kunstwerken en het samenzijn, wat ontzettend waardvol is, dat blijkt meer en meer nu we uit een winterslaap komen en uit een verwarrende afgelopen periode van twee jaar, maar ook om de intentie, want het zet ons weer even op scherp. Onze ideeën over vrouw zijn, identiteit, waardes en kracht.

In de expositie zien we uiteenlopend werk. Zowel in materiaalgebruik als in verhalen, beelden en concept. We zien mensfiguren, zachte en sprookjesachtige figuren maar ook stoere en hard geschilderde filmpersonages, we zien een mystieke wereld, een desired reality, en we zien de wereld zoals die is door de ogen van een vrouw. Het werk hier van deze kunstenaressen en hun blik op de zaak verbeeldt in deze werken, zie ik als inspiratie voor de beschouwer om met het idee vrouw om te gaan en er misschien wel nieuwe gedachtes over te vormen. Dat is toch wat kunst kan doen; betekenis geven aan dat wat je zíet, maar daardoor en daarmee, ook aan je ideeën en je aannames. Op die manier kan het je helpen te zeggen wie je bent, als vrouw.

Astrid, Debbie, Maritsa, Rolina en Ludmilla hebben een eigen, authentiek idee over wat de vrouw dan is, wie zíj zijn als vrouw, ideeën die niet perse met elkaar overeenkomen. Wat ze bindt is dat ze hun vrouw-zijn gebruiken als inspiratie voor het werk dat ze hier tonen en voor deze onderzoek reeks about A woman. Meer dan exposities namelijk, organiseren ze talks en lezingen, om de positie van de vrouwen in de kunst aan te kaarten.

Op de Biennale van Venetie is dit jaar voor het eerst sinds het bestaan van deze grote internationale exposite, het merendeel van de exposanten, vrouw. Misschien wel nog belangrijker dan dat, “vrouw” in alle soorten: trans én cis. Wij hebben hier in Enschede XPO, met een prachtige expositie van werk door vrouwelijke kunstenaars, óver vrouwen. Het gaat dus de goede kant op bedoel ik maar te zeggen, laten we dat vieren.

Astrid, Debbie, Maritsa, Rolina en Ludmilla, gefeliciteerd met een prachtige expositie, en dank voor jullie inzichten en verhalen en beelden die je met ons wilt delen zodat we samen, als sisters, nog sterker staan als vrouw en de kunstenaressen in de wereld supporten en bemoedigen.

Ik wens je een expositie waarin je je mag onderdompelen in mooie beelden, en jezelf meer leert over het idee vrouw, de beperkingen die we onszelf opleggen in het vrouw zijn, de eigen invulling die we er aan kunnen geven. Laat je inspireren door de manier waarop deze vijf vrouwen hun kracht verbeelden.

petra boonstra
Petra Boonstra bij about A woman - witte wieven 1-5-2022